top of page

Halloween

Halloween is een feestdag die traditioneel is vooral in Ierland en Amerika en nu ook steeds populairder wordt in Nederland en België. 

Op 31 Oktober verkleden kinderen zich en gaan bij de huizen langs die zijn versierd met pompoenen en lichtjes. De kindjes krijgen dan een snoepje, net zo als bij ons st Maarten gevierd wordt. Halloween wordt vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. 


De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel, door het voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Vandaar het verkleden. Zo zie je vaak mensen en kinderen verkleed als zombie, skelet en Sugar skulls.


Sugar Skulls is echter een Mexicaans herdenkingsfeest: de dag van de doden: Dïa de Muertos. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 November. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag. 

Sinterklaas

Het leukste feest van het jaar!!

De dagen zijn kort, het is koud, maar onze harten zijn verwarmd door het gezang van de kindjes die luidkeels voor hun schoentje hun best staan te doen en hopen dat de Sint of Piet er wat lekkers in doen.


Ik heb een workshop gedaan bij Sint en pietengilde en geleerd hoe je de Sint en Piet kunt verzorgen.

Met alle plezier doe ik mee aan dit fantastische feest dat op het Immaterieel Erfgoed Nederland staat. 


Voor groot en klein sta ik klaar met mijn schminkpenseel en geniet ik van de sfeer en natuurlijk de pepernoten. Bij grote drukte wordt het schminkje aangepast, zodat elk kindje naar huis gaat met een vrolijke snoet. En vast en zeker pepernoten in zijn hand.

Pasen

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. bron: Wikipedia


Een feest om vruchtbaarheid te vieren. De dagen worden langer. Het is minder koud. De lente hangt in de lucht. Dit feest word vooral gevierd met de paashaas en eieren. Of deze nou van chocolade zijn of echt, geschminkt zijn ze het allerleukst.


Voor in een restaurant, winkelcentrum, open dag is het een aanwinst om de aanwezige kindjes te laten schminken. 

Koningsspelen en Koningsdag

Rood Wit Blauw, de koning houd van jou...

Op deze dagen pakken we uit. 


Koningsspelen wordt gevierd op de basisschool waarin de kindjes een ontbijtje krijgen en dan lekker de hele dag spelen en sporten, want bewegen is goed voor je.


Koningsdag dag wordt ook uitbundig gevierd in kleur en mag je je spulletjes verkopen die je niet meer gebruikt. Of je gaat juist lekker struinen of er nog wat tussen zit voor je.


Dit doe je natuurlijk ook met aangepaste kleding op kleur en zelfs schmink kun je laten verzorgen.


Of regel je een buurtfeest, dan is schmink wel een hele leuke attractie voor de kinderen.

bottom of page