Het vrolijke penseeltje

schmink en meer

Halloween

Halloween is een feestdag die traditioneel is vooral in Ierland en Amerika en nu ook steeds populairder wordt in Nederland en België. Op 31 Oktober verkleden kinderen zich en gaan bij de huizen langs die zijn versierd met pompoenen en lichtjes. De kindjes krijgen dan een snoepje, net zo als bij ons st Maarten gevierd wordt. Halloween wordt vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel, door het voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Vandaar het verkleden. Zo zie je vaak mensen en kinderen verkleed als zombie, skelet en Sugar skulls.
Sugar Skulls is echter een Mexicaans herdenkingsfeest: de dag van de doden: Dïa de Muertos. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 November. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag. 

Sinterklaas
Het leukste feest van het jaar!!

De dagen zijn kort, het is koud, maar onze harten zijn verwarmd door het gezang van de kindjes die luidkeels voor hun schoentje hun best staan te doen en hopen dat de Sint of Piet er wat lekkers in doen.Ik heb een workshop gedaan bij Sint en pietengilde en geleerd hoe je de Sint en Piet kunt verzorgen. 

Met alle plezier doe ik mee aan dit fantastische feest dat op het Immaterieel Erfgoed Nederland staat. 


Voor groot en klein sta ik klaar met mijn schminkpenseel en geniet ik van de sfeer en natuurlijk de pepernoten. Bij grote drukte wordt het schminkje aangepast, zodat elk kindje naar huis gaat met een vrolijke snoet. En vast en zeker pepernoten in zijn hand.